Tel./Fax: 47/302-009
E-mail: bodroghalom@t-online.hu
3987 Bodroghalom, Szabadság út 89.
Facebook

Belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése Bodroghalom településen

Kedvezményezett: BODROGHALOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése Bodroghalom településen

Projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BO1-2021-00102

BODROGHALOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA és a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül TOP-2.1.3-16-BO1-2021-00102 azonosítószámmal támogatási kérelmet nyújtott be, melyet megnyert és megvalósított.

A beruházás célja az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés uniós stratégiával összhangban az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés-, és kezelés előmozdítása című EU Tematikus Céllal összhangban a település belterületi csapadékvíz elvezetési, -gazdálkodási rendszerének fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, a vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizeink minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése érdekében. A beavatkozások legfőbb elvárt eredménye a vállalkozások és befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható települési környezet kialakítása

A fejlesztéssel érintett bel -, és csapadékvízvédelmi rendszer hossza mintegy 825 méter.

Jelenleg a hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadék hatására a település csapadékvíz elvezető árkai megtelnek, lefolyástalanná válnak és nem képesek a leömlő vizet elvezetni, mivel a befogadók (árkok, patak) nem tudja fogadni a csapadékvizeket. Ennek hatására az árkokból kilépő víz magántulajdonú lakóingatlanokat veszélyeztet. A nyílt, földmedrű árkok sok helyen feliszapolódtak, lefolyástalanokká váltak. A nagy mennyiségű csapadék megrongálta az utcákat, valamint a külterületi részekről nagy mennyiségű hordalékot, iszapot hozott magával és eltömítette az átereszeket. A korábbi években, illetve 2019. nyári hónapban bekövetkezett rendkívüli csapadékos időjárás miatt a település belterületén lévő befogadók (vízelvezető árkok, patak meder) az összegyülekező vizeket nem tudta károkozás nélkül elvezetni, így az ingatlanokat árvízzel veszélyeztette.

A tervezett csapadékvíz elvezető rendszer gravitációs vízelvezetést biztosító, döntően nyílt felszínű, földmedrű árok rendszer.

A meglévő útburkolatok, járdák elhelyezkedése és lejtésviszonyai, valamint az egyéb közművek elhelyezkedései miatt a csapadékvizek gyűjtését és elvezetését nyílt árkok kialakításával valósítottuk meg. A csatornákat, ahol a meglévő közművek és utak helyzete lehetővé teszi nyílt árokkal képeztük ki.

Hordalékfogó: Kialakításra került azonban a mezőgazdasági területről lefolyó vizeket összegyűjtő és szabályozottan elvezető CS-1-0 jelű ároknál csapadékvizek által lemosott hordalék visszatartására 1 db vasbeton hordalékfogó műtárgy méretben.

A beruházás eredményeként 825 méter hosszúságban került sor vízelvezető infrastruktúra fejlesztésére. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 80 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.12.22.

 

Nyomtatás

MAGYAR FALU PROGRAM

Bodroghalom óvoda udvar korszerűsítése

Pályázati azonosító jel: MFP-OUF/2019 (projekt azonosító: 3021282628)

Projekt elszámolható összes költsége, a támogatás összege: 4 924 463 Ft

Bodroghalom Község Önkormányzata 2019. novemberben nyert támogatást a tulajdonában lévő Mesepalota nevű óvoda udvarának felújítására, játszótéri eszközök beszerzésének megvalósítására. A pályázati forrásból vásárolt játékok, udvari berendezések elengedhetetlenek a kisgyermekkori nevelés hatékony fejlesztése szempontjából. Beszerzésre került 4 db háttámlás kerti pad, 2 db szeméttároló, 1 db 8 személyes körforgó, 2 db kétüléses rugós játék, 1 db lengőhíd, továbbá 1 db mászókombináció mászófallal, függeszkedővel, kötélhálóval és létrával. Ezen eszközök mind segítik a mozgáskultúrát és mozgásfejlődést, valamint kielégítik a gyermekek mozgásigényét is.

A település minden eszközével támogatja a fiatal korosztályok helyben történő boldogulását, továbbá az oktatás-nevelést az óvodai ellátástól az általános iskolai oktatásig, így fokozva a népességmegtartó és népesség növelő erejét. Az Önkormányzat célja, hogy korszerűsítse az intézmények feltételeit, illetve mérsékelje a nagyvárosoktól való elmaradást. A projekt eredményeként biztosítva lett a gyerekek számára a mindennapos mozgás lehetőségét biztonságos körülmények között.

Projekt fizikai befejezésének időpontja: 2020.10.30.

Nyomtatás

Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. évi választásához

Nyomtatás

Településképi Arculati Kézikönyv

Településképi Arculati Kézikönyv

Bodroghalom Településképvédelmi rendelet tervezet

Polgármesteri Összefoglaló

Bodroghalom Településképvédelmi rendelet

 

Nyilvános értékelő felület

TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET NYILVÁNOS ÉRTÉKELŐ FELÜLETE

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról
és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján:

43/B. § (3) A polgármester gondoskodik a kézikönyv és a településképi rendelet monitorozása érdekében az önkormányzat honlapján nyilvános értékelő felületet működtetéséről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Kérjük, hogy alábbi elérhetőségeink egyikére névvel küldje meg esetleges észrevételét!

Az email címet, nevet nem tesszük közzé.

 

Tel./Fax: 47/302-009
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
3987 Bodroghalom, Szabadság út 89.
Facebook

Nyomtatás

     
 
     

 

 

 A weblapot a FOCUS-Trio Bt. készítette.